Bull gård vinner landbrukspris

Bull gård fra Grunnfjord i Karlsøy kommune vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Troms i 2025.
To kvinner og en mann viser fram diplom for Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Siri Folven Bull, Birger Bull og Lena Kristin Bye tok i mot prisen på vegne av Bull gård.
© Innovasjon Norge

I sterk konkurranse med flere gode kandidater ble Bull gård valgt ut som vinner av fagjuryen. De mottar med det 50 000 kroner og går videre som Troms sin kandidat til den nasjonale prisen, der vinneren mottar 250 000 kroner.

Det som i 2008 begynte med 12 ammekyr i en ombygd silo og en enkelt arbeidsplass har i dag vokst seg til en fremtidsrettet landbruksbedrift med ti ansatte og et merkenavn som er god kjent i hele Troms.

– Vi jobber hardt og til tider alt for mye, men vi trives og vokser på en god måte, i lag med de folkene vi er mest glad i, vår egen flokk, forteller Birger Bull etter å ha mottatt prisen. Han forteller at han allerede har planen klar for hva premiesummen skal brukes til:

– Prispengene skal gå til Italia-ferie for hele gjengen i 2026, for det har vi faktisk gjort oss fortjent til!

Mektig imponert

Regiondirektør for Innovasjon Norge i Arktis, Anne Berit Figenschau, er mektig imponert over hva gjengen i Bull gård har fått til:

– Bull Gård er et godt bevis på at drømmer og hardt arbeid kan skape noe helt unikt. Fra en ombygd silo har de utviklet en bærekraftig og fremtidsrettet virksomhet, et landbrukseventyr som kombinerer verdiskaping, reiseliv og stolthet. Det er slike initiativ som gjør regionen vår attraktiv og konkurransedyktig, sier regiondirektør Anne Berit Figenschau.

I 2012 tok Bull Gård et modig steg og bygde det som omtales som et av Norges mest unike løsdriftsfjøs, det runde og karakteristiske Barentsfjøset. Nå tas neste steg, i andre etasje av fjøset skal det nå etableres det overnattingsplasser for turister. Her kan besøkende oppleve noe helt unikt ved å sove bare noen meter over en flokk okser.

I 2020 valgte Bull Gård å ta kontroll over hele verdikjeden. Med byggingen av eget slakteri, kafé og lokalmatbutikk, sikret de maksimal verdiskaping i egen bedrift, bygd og kommune. Alt som selges i butikken er lokalprodusert, og kaféen har blitt et populært samlingspunkt for både lokalbefolkningen og tilreisende.

Bull Gård er i dag et forbilde for moderne landbruksutvikling, og et godt bevis på hva som er mulig når innovasjon, lokal forankring og bærekraft går hånd i hånd. Gården har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge, Sametinget og Troms Holding. De har blitt omtalt som en av Norges siste ekte bureisinger, der de har bygd seg opp fra udyrket mark med stor innsats og visjon.

Med støtte og heiarop fra Karlsøy kommune har de vist hvordan landbruk kan være både næringsutvikling og reiseliv og samtidig skape arbeidsplasser og stolthet i lokalsamfunnet.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
  • Innovasjon Noreg delar kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for etablerarar av vellukka bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressursar.
  • I kvart fylke vert det kåra ein vinner som mottek 50 000 kroner
  • Dei fylkesvise vinnarane kjempar om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
  • Det vert nominert tre kandidatar til den nasjonale prisen som blir invitert til prisutdeling i samband med Internationale Grüne Woche i Berlin 15. januar 2026.