Hopp til hovedinnhold

Den norske paviljongen på Expo Dubai åpnet av næringsministeren

Næringsministeren Iselin Nybø som døper et skip.Foto: Innovasjon Norge
Næringsministeren gjorde en god jobb med å knuse flasken med alkoholfri musserende vin da hun døpte skipet.
På mandag var det omsider offisiell åpning av den norske paviljongen på verdensutstillingen Expo 2020 i Dubai. Næringsministeren døpte skipet.

Verdensutstillingen er stedet der hele verden møtes for å vise frem nye ideer og ny teknologi. Expo 2020 ble utsatt på grunn av koronapandemien, så i ett år har den norske paviljongen stått mer eller mindre klar på utstillingsområdet i Dubai.

Selve paviljongbygget er formet som et skip, og måtte derfor få et navn. Det er vanlig å gi båter kvinnenavn, så paviljongen har fått navn etter kvinneaktivisten Betzy Kjelsberg. – Dette er for å fremheve at respekt for arbeidstakere og kvinners rettigheter er en forutsetning for bærekraft, sa næringsminister Iselin Nybø før hun døpte skipet på spektakulært vis.

Ministeren fikk også en guidet omvisning i paviljongen sammen med en statssekretær fra emiratenes næringsdepartement og representanter for partnerselskapene. Det var også signering med en ny partnerbedrift i Expo, norske Interwell.

Bærekraftige havløsninger

Norges deltakelse på Expo 2020 skal synliggjøre at norsk næringsliv er i verdensklasse for bærekraftig utvikling innenfor en rekke havnæringer, og kan være en viktig bidragsyter for å nå FNs bærekraftsmål. Samtidig skal deltagelsen bidra til å videreutvikle kommersielle forbindelser med land i Midtøsten, Afrika og Asia.

Leder for Expo-prosjektet i Innovasjon Norge, Ole Johan Sandvær, er stolt over resultatet og glad for at verdensutstillingen nå endelig er i gang. Prosjektet har vært svært opptatt av at byggeprosessen skulle skje på en måte som ivaretok arbeidstakerrettigheter.

- LO er med i prosjektstyret og har bidratt med viktige råd overfor prosjektledelsen for å sikre at den internasjonale entreprenøren med ansvaret for byggeprosessen har ivaretatt arbeidstakerinteressene på en god måte.

Paviljongen presenterer Norge som pioner for bærekraftige havløsninger, og tar publikum med på en visuell reise fra havbunnen, opp til havoverflaten og videre opp til verdensrommet. På veien får man presentert løsninger for karbonlagring, akvakultur og bærekraftig matproduksjon, havvind, flytende solenergi, grønn skipstransport og satellittovervåking av havområder.

Norway Day

Paviljongen avsluttes i april 2022, og før den tid vil det være tematiske uker der partnerne i prosjektet er med på ulike arrangementer for å knytte til seg businesspartnere.

Den 22. februar blir det en næringslivsdelegasjon til Dubai. Da arrangeres Norway Day, som er den dagen i Expo-perioden der Norge blir viet ekstra oppmerksomhet på utstillingsområdet. Dagen etter arrangererer Innovasjon Norge Business Day, der norske bedrifter får presentert seg for næringsliv i regionen.

Kontaktpersoner

Bilde av : Anders Vinnogg
Anders Vinnogg
Kommunikasjonsrådgiver
Publisert :
Sist oppdatert :