Hopp til hovedinnhold

Et viktig samarbeid i tøffere tider

Signering© Tom Hansen / Innovasjon Norge
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og Storbritannias energiminister Grant Shapps undertegner avtale, flankert av Kronprins Haakon og Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood. Foto: Tom Hansen / Innovasjon Norge
- Dagens delegasjonsmøter vil styrke vår felles innsats for å skape en ny og grønnere vei. Deres samarbeid og forpliktelse vil være avgjørende, sa Kronprins Haakon under åpningen av næringslivsdelegasjonen i London.

Kronprins Haakon åpnet i dag en stor norsk næringslivsdelegasjon i London. Innovasjon Norge har samlet 450 representanter fra norske og britiske bedrifter innenfor energi og klimateknologi for å bygge nettverk og finne samarbeidsarenaer for det grønne skiftet.

- Vi må erkjenne at vi går veldig tøffe tider i møte – forsterket av Russlands aggresjon i Ukraina. Millioner av mennesker bekymrer seg for fremtiden, og sliter med å kunne betale for oppvarming og strøm. Og som kjent skjer dette samtidig som vi må jobbe hardt for å erstatte fossilt brensel med renere energikilder. Vi trenger innovasjon og samarbeid, smarte hoder og tøffe beslutningstagere, sa Kronprins Haakon.

Kronprinsparet er denne uken på offisielt besøk til Storbritannia. Kronprinsparet ledsages av utenriksminister Anniken Huitfeldt som var til stede på scenen sammen med den britiske energiminsteren Grant Shapps. Sammen undertegnet de en intensjonsavtale om samarbeid på hydrogen, som en forlengelse av allerede inngått samarbeid på karbonfangst- og lagring. (Les mer om hydrogensamarbeidet i Regjeringens pressemelding)

Håkon Haugli og Kronprins Haakon© Tom Hansen / Innovasjon Norge
Håkon Haugli introduserte Kronprins Haakon på scenen i London.

Energi og klimateknologi

Norge og Storbritannia er forpliktet til en grønn industriell omstilling med mål om å oppnå karbonnøytralitet innen 2050. Dette gir store muligheter og utfordringer for bedrifter i begge land.

- Storbritannia har store prosjekter innenfor havvind og reduksjon av klimagasser, og er et viktig knutepunkt for teknologi og finans. Her i London har vi i dag norske bedrifter som leverer teknologi til havvindparker ved kysten av Storbritannia, bedrifter som deler unik kompetanse på karbonfangst- og lagring og norske bedrifter med verdensledende løsninger innenfor klimateknologi, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Haugli legger til at utfordringene også er viktige å være oppmerksom på:

- Å leve opp til både Norge og Storbritannias forpliktelse om karbonnøytralitet innen 2050 vil kreve hardt arbeid. Gjennom samarbeid og partnerskap kan Norge og Storbritannia få til dette, sammen.

Ren energi-supermakt

På denne næringslivsdelegasjonen er innflytelsesrike ledere og beslutningstakere fra privat og offentlig sektor, fra både Norge og Storbritannia, samlet for å diskutere samarbeid om forskning, utvikling og implementering av teknologi med lavere utslipp, hydrogen, CCS (karbonfangst og -lagring) og havvind. Storbritannia har mål om å bli en "ren energi-supermakt" innen slutten av dette tiåret.

På scenen under åpningsarrangementet var også direktør i Kongsberggruppen Geir Håøy, administrerende direktør i Aker ASA, Øyvind Eriksen og Bernard Looney, direktør i BP.

I etterkant av det faglige programmet i dag fortsetter nettverksbyggingen mellom norske og britiske bedrifter på Lindley Hall, der Kronprinsparet og Norges ambassadør til Storbritannia er til stede. Den norske artisten Metteson opptrer.

Fakta om næringslivsdelegasjonen

Innovasjon Norge organiserer næringslivsdelegasjonen til Storbritannia på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet. Innovasjon Norge jobber for næringsfremme og eksport, og har kontorer i 20 land rundt om i verden for å koble norske bedrifter med utenlandske markeder. Kontoret i Storbritannia jobber mye med bedrifter innenfor ren energi og digital teknologi. Storbritannia trenger norsk energikompetanse og landet er en svært viktig teknologi-hub og et springbrett for norske teknologibedrifter som vil vokse og nå ut i flere eksportmarked.

Publisert :
Sist oppdatert :