Hopp til hovedinnhold

Europeisk gjennombrudd for norsk teknologiselskap

""Foto: eSmart Systems
Programvareløsningen oppdager mulige feil i kraftnett på grunnlag av bilder laget av droner.
Norske eSmart Systems skal overvåke kraftlinjer for verdens tredje største energiselskap, E.ON. Avtalen innebærer å inspisere hele 45 000 kilometer med kraftledninger.

Teknologiselskapet eSmart Systems leverer programvare basert på kunstig intelligens (KI) for inspeksjon og drift av kraftnett, og optimering av energiressurser og fleksibilitet. Ved bruk av KI på bildedata og andre sensordata, reduserer løsningene vedlikeholds- og investeringskostnader, og forlenger levetiden for kraftnettene.

- Gjennom våre moderne verktøy som utnytter digital teknologi og kunstig intelligens, får vi en sentral rolle i energiomstillingen. Det er fantastisk! sier Knut Johansen, administrerende direktør og grunnlegger av eSmart Systems.

Offensiv satsing i Europa og USA

Selskapet har fått støtte av Innovasjon Norge i flere omganger for å utvikle løsningen og lykkes internasjonalt. I 2020 fikk de blant annet et innovasjonslån på 22 millioner kroner til satsingen i Europa og USA.

- Vi har bistått eSmart Systems over tid, og sett at de har en unik sammensetning av kompetanse, erfaring og gjennomføringsevne. De har et enormt globalt potensial, og kan vise verden at Norge er en aktør å regne med innen kunstig intelligens, sier Hilde Hukkelberg, direktør i Innovasjon Norge Storbritannia.

Teknologiselskapet har allerede hatt sitt gjennombrudd i USA. Avtalen de nå har fått med E.ON gir de en pangstart i det europeiske markedet.Viktige virkemidler

Hukkelberg forteller at eSmart Systems tidligere har deltatt på Innovasjon Norges akseleratorprogram Tech City Executive Accelerator (TEA) i London. Der fikk de hjelp til å utvikle og posisjonere seg for vekst, teste løsningen og knytte kontakter.

- Innovasjon Norge har vært meget viktig og helt sentral i det internasjonale gjennombruddet vi har fått. Finansieringen, rådgivningen og alle bidrag inn mot nye kunder og samarbeidspartnere, spesielt fra kontorene i Oslo Viken, London og San Francisco, har hatt enorm betydning for oss, sier Johansen.

Han legger til at samarbeidet er et godt eksempel på hvordan teknologiselskaper med internasjonale ambisjoner kan lykkes gjennom å benytte de virkemidlene og det nettverket Innovasjon Norge tilbyr.


Publisert :
Sist oppdatert :