Hopp til hovedinnhold

Gir 60 millioner til bakteriofagfabrikk i Lofoten

Bakteriofagfabrikken til ACD Pharma på Leknes i LofotenFoto: ACD Pharma
Her er anlegget som skal bli den nye bakteriofagfabrikken til ACD Pharma på Leknes i Lofoten.
Styret i Innovasjon Norge besluttet i møtet sist uke å støtte byggingen av det som blir verdens største storskala bakteriofagfabrikk med legemiddelgodkjenning på Leknes i Lofoten. Tilskuddet er den største enkelttildelingen fra Innovasjon Norge i 2021.

Bak prosjektet står forsknings- og utviklingsselskapet ACD Pharma, som er en del av det norskeide Nordly-konsernet med base på Leknes i Lofoten. Konsernet er engasjert i en rekke selskaper innen blant annet vaksine og fiskehelse, miljøtjenester, fôrproduksjon og tekniske sertifiseringstjenester til havbruksnæringen, og har avdelingskontor flere steder både i Norge og internasjonalt.

Forskning

Satsingen på bakteriofager kommer etter 12 år med forskning i ACD Pharma, som i flere år har samarbeidet med ledende medisinske miljøer i Norge og utlandet om å utvikle bakteriofager som et alternativ til antibiotika. Allerede i 2018 lanserte ACD Pharma sitt første bakteriofagprodukt, som raskt og effektivt fjerner bakterien som gir sykdommen yersiniose hos laks. Flere lignende produkter er under utvikling. Bakteriofager, som er en type virus som finnes overalt i naturen, kan nå bli løsningen på den globale utfordringen med økende resistens mot antibiotika.

Stort potensial

– Bioteknologi og helse er områder med stort potensial både nasjonalt og internasjonalt. Dette er muligheter som ACD Pharma nå realiserer gjennom satsingen på den nye fabrikken. En av hovedoppgavene til Innovasjon Norge er nettopp å bidra til utvikling og arbeidsplasser over hele landet. Dette er et eksempel på det, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

Størst i sitt slag

– Fabrikken vi bygger på Leknes blir den første i sitt slag i verden. Vi satser stort fordi vi ser et kjempepotensial i den teknologiske plattformen vi har bygget opp gjennom mange år med forskning og utvikling. Når vi nå får våre egne produksjonsfasiliteter på plass, har vi mulighet til å både øke takten i utviklingsarbeidet og skalere opp produksjonen, sier Simon Brink, COO i ACD Pharma.

Bygget på 4800 kvadratmeter vil i tillegg til produksjonslokaler for bakteriofager og vaksiner, romme de nye hovedkontorene til Nordly-konsernet som ACD Pharma er del av.

45-50 ansatte

Ifølge Brink planlegger selskapet å bygge opp en stab i Lofoten på 45-50 ansatte i løpet av i de neste 3-4 årene. Disse skal jobbe med utvikling og produksjon av bakteriofagprodukter og vaksiner.

– Tilskuddet fra Innovasjon Norge er svært viktig for oss, både fordi etableringen av fabrikken er et voldsomt økonomisk løft for oss og i tillegg fordi det bekrefter og signaliserer at Innovasjon Norge ser det samme som vi ser, nemlig at etableringen har et stort potensial for verdiskaping og nye arbeidsplasser, sier Simon Brink, COO i ACD Pharma.

Kontordelen av bygget som nå reises i Lofoten vil være innflyttingsklart på forsommeren i 2022, mens ferdigstillingen av produksjonslokalene forventes å skje i 2023.

Publisert :
Sist oppdatert :