Hopp til hovedinnhold

Innovasjon Norge støtter utviklingen av bærekraftig betongteknologi

Håkon Haugli og Jonas Gahr Støre på besøk hos Mapei
Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli og statsminister Jonas Gahr Støre sammen med representanter fra Mapei AS
Mapei AS får 25,6 millioner kroner i finansiering fra Innovasjon Norge til forskning og utvikling av ny bærekraftig og klimareduserende betongteknologi og resirkuleringsløsninger.

Det ble annonsert da Håkon Haugli var sammen med statsminister Jonas Gahr Støre på besøk til Mapei i forbindelse med lanseringen av det nye forskningssenteret, som altså skal forske på bærekraftig betongteknologi.

- Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for våte og kalde klima. Det planlagte forskningssenteret skal utvikle kompetanse på betong, særlig for våte og kalde klima, i tillegg til å utvikle løsninger som vil gi kraftige CO2-kutt. Det er viktig, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

- Med innovasjon, kunnskap og samarbeid vil Mapei i Nord-Odal skape bærekraftige løsninger som er viktige for det grønne skiftet. Mapei er et bevis på at norske gründere og kompetente ansatte leverer imponerende resultater som har stor betydning for klimaet, lokalsamfunnet, Norge og resten av verden, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Mapei AS er hovedkontor for Norden og Baltikum med om lag 200 ansatte, og er et datterselskap av Italienske Mapei Spa, som er et globalt ledende selskap innen sement- og betongteknologi. Konsernet har et av de mest avanserte internasjonale forskningslaboratoriene innen betongteknologi ved hovedkontoret i Milano. Forskningssenteret i Nord-Odal vil fungere som Mapeis internasjonale knutepunkt for utvikling av sirkulære og bærekraftige løsninger.

Vil kutte klimagassutslipp

Produksjon av sement krever betydelige mengder energi og er en kilde til store klimautslipp. Betongproduksjon står alene ansvarlig for 7-9 % av verdens klimagassutslipp. Dette prosjektet forventes å bidra til en reduksjon på mer enn 450.000 tonn CO2, og vil med det kunne bidra til kutt tilsvarende ca. 7 prosent av den norske fastlandsindustriens planlagte utslippskutt i 2030.

- Vår ambisjon er å utvikle verdens mest bærekraftige betong. Vi er glad for støtten til å kunne teste ut og iverksette løsninger for å kunne produsere høykvalitets betong med over 50 prosent redusert CO2-utslipp. Vi håper å utvikle nye produkter som kan øke levetiden for bygg og annen infrastruktur med 10-50 år, sier administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei AS.

Teknologien som utvikles ved det nye senteret i Nord-Odal vil etter hvert rulles ut internasjonalt.

- Mapeis ambisjoner for denne satsingen strekker seg langt utover landets grenser. Vår kompetanse på sement og betong er allerede høy, og med et slikt senter vil vi også tiltrekke oss internasjonal kompetanse, sier Hagerud.

Viktig for distriktsutviklingen

De planlagte forskningsprosjektene som nå får støtte fra Innovasjon Norge vil være en viktig satsing for at hjørnesteinsbedriften kan styrke kompetansearbeidsplassene i Nord-Odal.

- Mapeis prosjekt tikker av på alle våre kriterier for å tildele finansiering. En slik innovasjon i bransjen er viktig for å få kuttet store klimagassutslipp, det bidrar til flere kompetansearbeidsplasser og eksport. Dette kan gi store positive ringvirkninger i distriktet, sier direktør i Innovasjon Norge Innlandet, Sverre Bjørnstad.

Totale kostnader for prosjektet er på 126,8 millioner kroner. Dette inkluderer et eget bygg til 24,3 millioner kroner. Finansieringen til Mapei fra Innovasjon Norge gis i form av et miljøteknologitilskudd på inntil 13,1 millioner kroner og et distriktsrettet bedriftsutviklingstilskudd på inntil 12,5 millioner kroner.

Publisert :
Sist oppdatert :