Hopp til hovedinnhold

Stor vilje til tettere samarbeid mellom Norge og Danmark

Fra venstre: Håkon Haugli (administrerende direktør i Innovasjon Norge), Dronning Sonja, Kong Harald, Kronprins Frederik, Kronprinsesse Mary og Lars Sandahl Sørensen (CEO Dansk Industri).Foto: Tom Hansen / Innovasjon Norge
Fra venstre: Håkon Haugli (administrerende direktør i Innovasjon Norge), Dronning Sonja, Kong Harald, Kronprins Frederik, Kronprinsesse Mary og Lars Sandahl Sørensen (CEO Dansk Industri).
Én ting var alle som talte under åpningssesjonen av næringslivskonferansen i København enige om: Norge og Danmark må være en pådriver i det grønne skiftet som pioner innenfor blant annet havvind og karbonfangst- og lagring.

- Både Danmark og Norge er havnasjoner med store naturressurser. Sammen kan vi utvikle Nordsjøen til Europas grønne kraftsenter, sa Kong Harald i sin tale under åpningen av næringslivsdelegasjonen til Danmark i dag.

Norge og Danmark har kompetanse til å bidra til å løse store utfordringer som verden står overfor – dersom vi jobber sammen. Det ble påpekt av flere under plenumsåpningen av næringslivskonferansen «Norge og Danmark – sammen om en bærekraftig fremtid» hos Dansk Industri i København torsdag.

Kongeparet i Danmark

Næringslivsdelegasjonen, som består av ledende norske og danske selskaper innen energi, karbonfangst og -lagring, havvind, grønn skipsfart, helse og forsvar, holdes i forbindelse med Kong Harald og Dronning Sonjas offisielle besøk til Danmark.

H.M. Kongen påpekte betydningen av at nære naboer som Norge og Danmark samarbeider godt. Verden står nemlig overfor store utfordringer, konstaterte kong Harald, og viste til den brutale krigen i Ukraina, energisituasjonen, høy inflasjon og uro og usikkerhet i verden.

- Utfordringene går på tvers av landegrensene og kan kun løses i fellesskap. Her spiller næringslivet – altså dere – en helt sentral rolle, sa kong Harald til forsamlingen av norske og danske næringslivsaktører.

- Hver for oss er vi kanskje små. Men sammen er de nordiske land verdens 11. største økonomi med en befolkning på 27 millioner mennesker, fortsatte Hans Majestet.

Signering

Olje- og energiminister Terje Aasland og Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard signerte en MoU (Memorandum of understanding) som styrker det dansk-norske energisamarbeidet om karbonfangst, -utnyttelse og -lagring (CCS), havvind og hydrogen.

På selskapsnivå ble det signert samarbeidsavtaler mellom Kongsberg Renewables Technology og Blåse Energi om havvind og teknologiutvikling i Nordsjøen og mellom Vårgrønn og European Energy om utvikling av havvindprosjekter i Baltikum.

Grønne løsninger

Innovasjon Norge er ansvarlig for å lede og organisere programmet for næringslivsdelegasjonen. Administrerende direktør Håkon Haugli understreket at Norge og Danmark er så mye mer enn naboer og at vi kan utvikle grønne løsninger som verden nå trenger.

- Her ser jeg en sal full av næringslivsledere som hver eneste dag søker å finne svar på de virkelig store utfordringene som verden møter. Og det er formålet med dette besøket, sa Haugli.

Næringslivskonferansen fortsetter i Århus fredag under temaene grønn maritim og forsvarsindustri.

Publisert :
Sist oppdatert :