Hopp til hovedinnhold

Strammere kapitalmarked

Mange mennesker som sitter på stoler og ser på Håkon Haugli som holder Innovasjonstalen.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, fortalte om kapitalmangelen på Innovasjonstalen 15. mai.
Kapitalmarkedet er strammere for bedrifter som er sin første fase. Investorene bruker heller mer penger på bedrifter de allerede har investert i.    

Det er vanskeligere for bedriftene å få tak i de pengene som trengs for å vokse seg store, viser Innovasjon Norges siste lyttepostrapport.

Undersøkelser viser at er fortsatt er mulig å få tak i kapital til de virkelig gode prosjektene, men det er merkbart vanskeligere å få tak i finansiering for de nest beste. Større investeringer mellom 10 og 50 millioner kroner begynner å bli vanskelig å få tak i. Det stramme kapitalmarkedet rammer også de lovende bedriftene som har nådd gjennom det trange EU-nåløyet og har fått kvalitetsstempelet «Seal of Excellence». Under en tredel av Seal of Excellence-bedriftene som har forsøkt å innhente kapital for å finansiere prosjektet sitt, har lykkes med dette.

Årsaken til kapitalmangelen er blant annet det høye rentenivået og usikkerhet rundt den økonomiske situasjonen fremover.

Oppstartsselskaper prises lavere enn de gjorde for kort tid siden, og både gründere og investorer er mer avventende med finansieringsbeslutninger.

Les Innovasjon Norges lyttepostrapport uke 19, 2023.

Publisert :
Sist oppdatert :