Hopp til hovedinnhold

Er idéen ny?

Briller hvor du ser en by i det fjerne bli tydelig gjennom brilleneFoto: Lexilee
Har du en idé du tror kan bli god forretning, men er usikker på om den er ny og unik? Du kan selv sjekke ut om ideen din er verdt å jobbe videre med, før du investerer mye tid og penger. Her er noen konkrete tips.

Søk på nettet

Start med å søke etter produktideen din i en søkemotor, for eksempel Google. Beskriv ideen din best mulig. Prøv deg fram for å finne den riktige kombinasjonen av ord. Bilderesultatene gir deg raskt tilbakemelding om du nærmer deg.

Gå så videre med å finne riktige engelske ord for din produktidé eller løsning. Søk så på nytt for å få internasjonale treff.

Søk i patenter

Sjekk så om det finnes patenter som kan være til hinder for deg. Start med de engelske søkeordene du har kommet fram til.
Google Patents er oversiktlig og enkel å bruke.
Espacenet Patent Search er en mer internasjonal database og har mer avanserte søkemuligheter.

Husk at språket i patenter er annerledes. Du må derfor kanskje bruke andre ord når du søker.
For eksempel: Får du ikke treff på "smørekniv" kan du kanskje prøve med “apparat for å applisere væske på gjenstand”. Prøv deg frem.
Det er viktig å finne riktig faguttrykk innenfor området. Etterhvert som man søker, vil man finne de riktige faguttrykkene.
Du kan også søke på firmaer som er konkurrentene dine og se hva de har patentert.

Gjør din vurdering

Resultatet av søkene kan gi deg nyttig informasjon om konkurrerende løsninger, mulige samarbeidspartnere, patenter som begrenser ditt handlingsrom, trender, hvem som er aktive i markedet, hvordan markedet fungerer, og så videre.

Ut i fra dette kan du posisjonere deg i markedet, eller om du er best tjent med å bruke tiden din på noe annet.

Velger du å utvikle ideen din videre, kan du glede deg til en spennende reise. Men husk at det kreves kompetanse, nettverk, penger og tid – og ikke minst en ukuelig vilje til å gjennomføre dette. Det er DU som må være pådriver for din idé – ingen andre vil gjøre jobben for deg.

Se hva som er registrert fra før

Sjekk hva som er registrert av patenter, design og varemerker i Norge, Europa og internasjonalt hos Patentstyret.

Se også

Espacenet Patent Search
Google Patents
WIPO Patentscope


Publisert :
Sist oppdatert :