Hopp til hovedinnhold

Forretningskultur i Spania

Folk som gjør forretning rundt et bordFoto: Headway, Unsplash
Når man skal gjøre forretninger i et annet land, er det viktig å kjenne til skikker og kulturelle normer. Å lære seg noe om kulturen på forhånd kan være nøkkelen til å skaffe partnere utenlands og å utvikle gode forretningsrelasjoner. Dette er en generell guide til hvordan du gjør forretninger i Spania.

Hilsener

Mange spanjoler (hovedsakelig menn til kvinner/kvinner til kvinner) hilser med et kyss på begge kinn (i luften, mens kinnene berøres). Selv om hilsenen vanligvis brukes i personlige forhold, er den ikke uvanlig i forretninger.

Titulere en person

Señor (Sr.) eller Señora (Sra.) er de formelle måtene å titulere en person i Spania på. Titlene brukes på samme måte som Mr. og Ms. på engelsk.

Forretningsmøter

I Spania kan nære forhold mellom forretningspartnere være viktige. Noen spanjoler vil bli kjent med deg før de vil gjøre forretninger, og det er høflig å vise interesse for forretningspartnerens liv og være åpen for samtaler om familie og bakgrunn.

Forretningsmåltider

Spanske måltider blir ofte sett på som en anledning for avslapning, og det anbefales derfor å varsle partnere på forhånd dersom du vil diskutere forretninger over lunsj.

Samtaler og srpåk

Politisk korrekthet er ikke like viktig i Spania som i en del andre land, men det anbefales likevel å opptre ydmykt. Det er varierende engelskkunnskap i landet. Den øker, spesielt blant yngre generasjoner, men manglende språkkunnskap kan fortsatt være en utfordring. Det anbefales å snakke spansk om du virkelig vil imponere.

Arbeidstid og ferie

Tradisjonelt har de fleste butikker hatt åpningstider fra 9 til 13.30/14.00, og deretter fra 16.30/17.00 til 20.00. I de senere årene har det blitt vanligere for butikker å holde åpent hele dagen. Det samme gjelder kontorer. I august, når de fleste tar ferie, kan kontortider endres til jornada intensiva: 8.00 til 15.00.

Lunsj er vanligvis mellom kl 14.00 og 16.00. Middag er gjerne et lettere måltid, mens det er vanlig å dra på restauranter kl. 22.00.

Det finnes nasjonale, statlige og lokale fridager. Når en fridag faller på en tirsdag eller torsdag, er det ikke uvanlig å ta fri på mandag eller fredag.

Tipsing

På restauranter, i barer og i taxier kan du tipse hvis du vil, men det er ikke obligatorisk. Det er også avhengig av din sosiale/økonomiske situasjon og alder.

Tid og punktlighet

Vi anbefaler at du stiller punktlig til møter, og du kan forvente at spanjoler gjør det samme.

Kleskode

Det er ofte viktig å være velkledd når du skal gjøre forretninger i Spania. «Business casual» (uformelt) betyr gjerne skjorte og dressbukse for menn, men vanligvis ikke slips. Hvis det står «Formal» på invitasjonen til en fest, er det sannsynligvis svært formelt (svart smoking for menn og penkjole for kvinner).

Kilde: Strongabogados.com

Publisert :
Sist oppdatert :