Hopp til hovedinnhold

Forskuddsbetaling

Ved forskuddsbetaling betaler kjøper for produktet før det overleveres. Betalingen skjer typisk ved overførsel direkte til selgers konto eller ved bruk av kredittkort. Forskuddsbetaling er det beste for deg som eksportør.

Forskuddsbetaling er forbundet med lav risiko. Unntaket er tilfeller der leveransen krever en lengre produksjonsperiode før betalingen kommer.

For eksportøren er forskuddsbetaling fordelaktig av flere grunner. Blant annet er det positivt for likviditeten, for betalingssikkerhet og ikke minst er det lave bankgebyrer knyttet til forskuddsbetaling.

Når bør du kreve forskudd?

Det vil ikke alltid være mulig å få til forskuddsbetaling, men i enkelte situasjoner er det mer nødvendig enn i andre. For eksempel vil det ofte være lurt å prøve å få til fullstendig eller delvis forskuddsbetaling fra nye og ukjente kunder, og på salg over en viss verdi. Hvis du har en unik posisjonering i markedet, og ditt produkt eller din tjeneste er sterkt etterspurt eller du har monopol, er forskuddsbetaling som regel enklere å få gjennom. Men hvis du selger til markeder med betydelig landrisiko, selger skreddersydde varer og tjenester eller selger produkter med kort levetid som sesong- eller ferskvare, bør du kreve fullstendig eller delvis forskuddsbetaling uansett.

I større kontrakter av en viss verdi bør man også ta utgangspunkt i forskuddsbetaling av en viss prosentandel av kontraktssummen.

Selv om sikkerheten for betaling er ivaretatt ved forskuddsbetaling, kan det likevel påløpe kostnader. Kjøperen krever ofte en form for forskuddsgaranti fra eksportøren. Du kan lese mer om ulike typer garantier her. I tillegg til en forskuddsgaranti kan kjøper kreve en form for kontantrabatt. Rabatten avhenger noe av bransje og marked, og kan variere fra én til ti prosent av salgssummen.

Publisert :
Sist oppdatert :