Ingers gårdsmat vinner landbrukspris for Finnmark

Mor og datter jubler etter å ha blitt tildelt Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Finnmark i 2024.
To kvinner ute i naturen smiler mot kamera
Katrine og Inger Johanne Larsen i Ingers gårdsmat AS er svært glade for BU-prisen. De har lagt ned mye arbeid i å bygge og utvikle lokalmatbedriften.
© Privat

- Vi er dypt rørt og stolte over å motta BU-prisen fra Innovasjon Norge. Tradisjoner videreføres gjennom generasjoner i familien vår, og vi har lagt ned utallige timer for å levere kvalitetsprodukter vi kan stå inne for, sier vinneren og daglig leder Inger Johanne Larsen.

I hele Norge

På Nyvoll i Alta kommune jobber hun og datteren Katrine som bedriftens to eneste ansatte. Med spesialiteter som fenalår, bokna lammelår, pinnekjøtt, skank, lammerull og fenabog, treffer produktene både det lokale og nasjonale markedet. Det krever mye jobb å kunne tilby produkter av så høy kvalitet, og Inger Johanne mener prisen er en anerkjennelse av dette arbeidet:

- Vi er ekstremt takknemlige for gode kunder gjennom mange år som har verdsatt vårt håndverk og matglede. Denne prisen er en anerkjennelse av det harde arbeidet, alle tidlige morgener og sene kvelder som har gjort Ingers gårdsmat til det vi er i dag. Det gir oss inspirasjon til å fortsette å utvikle bedriften vår, alltid med respekt for tradisjonene som ligger til grunn, sier hun.

Lønnsom lokalmat

I år produserer Ingers gårdsmat mat fra ca. 600 lam. Nå ønsker de å vokse og utvide produksjonen. Juryen trekker frem bedriftens økonomiske vekst og lønnsomhet i sin begrunnelse. De har blant annet deltatt på den internasjonale landbruksfestivalen IGW i Berlin tre år på rad, som en del av den norske delegasjonen. Regiondirektør for Innovasjon Norge i Arktis er imponert over bedriftens arbeid:

- Det er en glede å få dele ut BU-prisen til en kvinnebedrift i distriktet i Finnmark som har evne til innovasjon og vekst. Bedriften har over år levert utmerkede produkter av lam med høy kvalitet ut i markedet. Inger og Katrine bidrar til å løfte lokalmat i Finnmark ved sitt engasjement for landbruket, sier Anne Berit Figenschau.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
  • Innovasjon Noreg delar kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
  • Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for etablerarar av vellukka bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressursar.
  • Det vert kåra ein vinner i kvart fylke der prisen er på 50 000 kroner
  • Dei fylkesvise vinnarane kjempar om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
  • Det vert nominert tre kandidatar til den nasjonale prisen som blir invitert til prisutdeling i samband med Internationale Grüne Woche i Berlin 15. januar 2026.