Norsk urkorn vinner landbrukspris i Østfold
Det var en stolt prisvinner som mottok prisen mandag 4. november:
- Det er hyggelig å bli lagt merke til, og veldig hyggelig å få en slik pris. Takk for støtten vi har fått fra Innovasjon Norge underveis, sier daglig leder i Norsk Urkorn AS.
- Vi vil også rette en takk til alle andre som har støttet oss på forskjellige måter - takk til alle kunder og dyrkere. Vi er veldig heldige som har så mange fine mennesker rundt omkring som heier på oss - tusen, tusen takk!
Regiondirektør i Innovasjon Norge for Østfold forteller at juryen lot seg imponere over prisvinnerens involvering gjennom hele verdikjeden:
«Juryen lot seg imponere over hvordan Norsk Urkorn AS er involvert i hele verdikjeden fra dyrking til ferdige produkter basert på økologiske, gamle ursorter som emmer og landhvete. »
- I tillegg har deres kursvirksomhet, bakeri og gårdsbutikk ringvirkninger for lokalsamfunnet og andre matleverandører, sier hun.
Over disk og på nett
For to år siden restaurerte bedriften gårdsbakeriet, og i dag brukes dette blant annet til bakekurs og kompetanseheving i bruk av urkorn hvor egenutviklede bakeoppskrifter benyttes. De har dessuten utvidet sortimentet med granola, muslibar, boller, kaker og flere typer brød.
I tillegg til egenproduserte produkter selges det også lokalproduserte varer fra andre produsenter: gårdsmelk, kjøtt, honning, rapsolje og egg. Dette selges både over disk i gårdsbutikken, men også gjennom gårdens nettbutikk.
Bedriften har dessuten investert i egen avskallingsmaskin, kornrens og valse som har bidratt til mindre frakt til mølla. På gården er det dessuten et biofyringsanlegg varmer opp korntørka, lager og bakeriet. Eiendommen har to kafeer som kan huse inntil 75 personer for større arrangementer.
Bedriften har dessuten fokus på sosial bærekraft, og har gjennom samarbeid med NAV sysselsatt en flyktning fra Ukraina.