Hopp til hovedinnhold

Tar trønderbedrifter til toppligaen

Portrett av Vigdis Harsvik© Ole Alexander Kirknes
- Hva er verre enn å se en konkurrent lykkes med noe bedriften din også kan gjøre? spør Vigdis Harsvik, leder for Innovasjon Norge Trøndelag. Hun oppfordrer trønderbedrifter til å ikke sovne i eget marked, men ta teknologien i bruk på nye områder.

- Nå går toget mot grønn omstilling. Det er bare å sette fram brystkassa og komme seg ombord. Vi har nemlig ingen grunn til å være beskjedne her i fylket. Mange bedrifter i Trøndelag har allerede kunnskapen og teknologien som skal til for å hevde seg i mesterligaen for næringslivet, forteller Harsvik.

Det er en fantastisk løsning som alle vinner på. Min oppfordring er å tenke stort og offensivt sammen med Innovasjon Norge.
Vigdis Harsvik, leder for Innovasjon Norge Trøndelag.

Hun bruker selskapet Eco Materials AS i Orkland kommune som eksempel. I dag blir det meste av avfallet fra bygningsindustrien brent for å lage energi eller oppvarming. Dette vil Eco Materials gjøre noe med. De vil resirkulere returtrevirket og lage nytt råmateriale som så kan brukes inn i produksjonen av nye produkter av tre.

«Det er en sirkulærøkonomi i praksis og noe som alle vinner på. Min oppfordring er å tenke stort og offensivt sammen med Innovasjon Norge", sier Harsvik.

Made in Trøndelag

Aker Solutions Verdal er et annet godt eksempel på omstilling til framtidsrettet virksomhet.

- Utstyrt med årelang offshore-kompetanse fra olje- og gassindustrien, er selskapet på full fart inn i utviklingen av fornybar energiproduksjon og havbruk. Bedriften søker ny anvendelse av teknologien sin og bidrar til det grønne skiftet. Det ligger enorme muligheter i dette markedet, sier Harsvik.

Hun forteller at disse eksemplene viser at Trøndelag er langt framme på en rekke områder, særlig innen biobaserte næringer i blå og grønn sektor, og ikke minst landbruks- og havbruksteknologi.

Oversiktsbilde av jublende ansatte i selskapet Secure Practice.© Secure Practice
Trondheim-selskapet Secure Practice jubler etter å ha blitt tildelt 29 millioner kroner fra EUs digitalprogram i 2023. Selskapet skal skalere opp sin cyberrisikoløsning i Europa.

- Dessuten må jeg minne om at Trondheim er Norges teknologihovedstad. Det gror stadig opp nye selskaper fra det fruktbare miljøet i og omkring NTNU. Et godt eksempel på det er Secure Practice. Selskapet er et av Norges hurtigst voksende, og har utviklet løsninger for å bekjempe svindel og hacking via e-post. Nylig fikk de hele 29 millioner kroner fra EUs Digital Europe-program for å styrke cybersikkerheten i Europa.

Les artikkelen: Trondheim-selskap skal bringe datasikkerhet til Europa

Verdensmester i ost

- Vi må heller ikke glemme oppdretts- og landbruksnæringen i regionen vår, understreker Harsvik.

Er det andre steder i Norge som er bedre enn oss til å foredle ressursene fra skog, jord og hav til produkter som skaper merverdi?
Vigdis Harsvik, leder for Innovasjon Norge Trøndelag.

- Økologisk smør og rømme fra Rørosmeieriet finnes i butikker over hele landet, og oppdrettslaksen vår holder «sushi-kvalitet». Vi har reinkjøtt, kamskjell og ikke minst verdens beste ost - Gangstad Nidelven blå. Det er ikke helt tilfeldig at Trøndelag er European Region of Gastronomy eller at europafinalen i Bocuse d’or arrangeres i Trondheim i 2024.

Et par står utenfor et trehotell i naturskjønne omgivelser© Torbjørn Holen Sundal
Øyna Kulturlandskapshotell på Inderøy tar imot gjester fra hele verden og har stor suksess med servering av lokale råvarer.

Harsvik påpeker at produsentene av lokalmat er for små til å forsyne Europa med sine delikatesser, men at de i stedet kan friste utenlandske gourmeter til å besøke Trøndelag og legge igjen euro rundt omkring i regionen. Hun ser store muligheter i reiseliv og måltidsturisme framover.

Nøkkel til EUs skattekiste

- Ambisiøse bedrifter trenger gjerne en partner som kan bli med dem på veien inn i nye bransjer og markeder. Det er den rollen Innovasjon Norges kontorer på Steinkjer og i Trondheim skal ha, fastslår Harsvik.

Innovasjon Norges regionkontor i Trøndelag skal være næringslivets "nærbutikk".
Vigdis Harsvik, leder for Innovasjon Norge Trøndelag.

- Vi er næringslivets «nærbutikk», hvor bedrifter med ambisjoner kan forsyne seg av kunnskap, kontakter og finansiering som kan hjelpe dem med å spre ideene sine og vokse inn i nye markeder.

Hun forteller at de har egne EU- rådgivere som sitter med nøkkelen til EUs utviklingsmidler som EØS-avtalen åpner for. Norge ble nylig inkludert i InvestEU, selve flaggskipet til EUs finansielle virkemidler innen lån, garantier og egenkapital-instrumenter. I tillegg kan Innovasjon Norge i Trøndelag lede bedrifter innenfor biobaserte næringer til Bionova, statens nye ordning for grønn omstilling av landbruk, skogbruk og havbruk.

- Å motta støtte fra disse ordningene er et kvalitetstegn i seg selv, og hjelper bedriftene til internasjonal vekst, sier Harsvik.

Hennes klare oppfordring til ambisiøse bedriftsledere i Trøndelag er: Fram med brystkassa, vis at du er trønder og la 2024 bli året bedriften din trer inn i mesterligaen for næringslivet!

Publisert :
Sist oppdatert :