Skal forutse og varsle om epilepsianfall

Det hele startet med en masteroppgave på NTNU. Først var målet å detektere pågående epilepsianfall. Nå utvikler selskapet en løsning hvor maskinlæring skal forutsi når anfall kommer. Det vil ha mye å si for hverdagen til mennesker med epilepsi.
To personer ser på en skjerm og tester teknisk utstyr sammen
Marie Øverby startet Actential sammen med studiekameraten Simen Fløtaker.
© Actential
Selskap
Actential
Lokasjon
Trondheim

Da Marie Øverby studerte kybernetikk og robotikk og skulle skrive masteroppgave, gjorde tilfeldighetene det til at temaet for oppgaven ble bruk av maskinlæring for å detektere epilepsianfall. En egenutviklet algoritme måler aktivitet i hjernen, og arbeidet som ble gjort i forbindelse med masteroppgaven ga raskt resultater.

- Jeg husker fremdeles en dag i mars da veilederen min kom til oss og sa at dersom dere ønsker å starte en egen bedrift, så har dere godt grunnlag for det, forteller Øverby.

Gründeren gjorde som veilederen sa, og sammen med studiekameraten Simen Fløtaker, stiftet hun et selskap: Actential AS. Selskapet søkte om Oppstartstilskudd 1 hos Innovasjon Norge, og tilskuddet ble blant annet brukt på å gjennomføre en stor behovskartlegging i samarbeid med Epilepsiforbundet.

- Dette var en god måte å finne ut hva kundene og brukerne ønsker, sier Øverby.

Tilskudd har vært døråpner

Våren 2024 fikk selskapet innvilget én million kroner i STUD-ENT-tilskudd fra Innovasjon Norge.

«Støtten fra Innovasjon Norge har vært avgjørende for at vi er der vi er i dag. Ikke bare i kroner og øre, men også den veiledningen vi har fått. Dører har åpnet seg og midlene fra Innovasjon Norge har gitt oss tilgang til Aleap og det forskningsmiljøet som sitter der. »

— Marie Øverby, gründer av Actential

Actential AS samarbeider også tett med Spesialsykehuset for epilepsi i Bærum, som gir tilgang til verdifull data som brukes til å trene algoritmen, samt faglig ekspertise.

- Vi har blant annet god dialog med hun som er leder for et nasjonalt nettverk for epilepsiforskning, og det har vært kjempenyttig, forteller Øverby.

Selskapet jobber nå med å utvikle en hardware, som må plasseres på hodet for å være nærme hjernen.

- Vår første prototype blir en slags hette, og så skal vi fremover se på hvordan vi kan gjøre produktet mindre og mer brukervennlig. Vi jobber nå med ferdigstilling av prototypen for å teste den på pasienter, sier Øverby.

Sterkt ønske om å hjelpe

I starten var Marie Øverby drevet av tech-interessen og nysgjerrighet på hvordan maskinlæring kan løse ulike problemer. Etter hvert som Øverby har møtt flere epilepsi-pasienter og fått innblikk i alle de små og store utfordringene pasientene opplever i hverdagen, har motivasjonen endret seg.

«Tech er spennende, men i dag er motivasjonen å hjelpe personer som strever med ulike problemer på grunn av epilepsianfall. Det er ikke bare en fysisk sykdom, den medfører mange mentale belastninger, og en del opplever angst og depresjon.»

— Marie Øverby, gründer av Actential

Det er en lang vei til markedet for medisintekniske produkter, og produktet må CE-godkjennes før det kan kommersialiseres. Gründerne håper produktet er på markedet i 2029-2030.

- Samtidig ser vi på muligheten for å komme med en tidligere løsning til de som er hardest rammet.

Selskapet vil selv produsere både hardware og software, og ser for seg nettsalg og salg via NAV sine hjelpemiddelsentraler. De har internasjonale ambisjoner, og håper å gjøre hverdagen bedre for epilepsipasienter verden over.

- Det finnes få gode produkter som hjelper epilepsipasienter med å forutsi anfall. Dersom Actential lykkes med sitt produkt, vil det ha stor nytteverdi for pasienter. Løsningen kan hindre både fall og skader, og kan forbedre livskvaliteten til både pasienter og pårørende, sier Ann-Dyveke Huseth, seniorrådgiver ved Vekst- og gründersenteret i Innovasjon Norge.