Høster uten hender - verdens mest automatiserte plantefabrikk er norsk
Byggingen av det nye testanlegget på Gardermoen i full sving. Fra høsten vil fabrikken etter planen produsere opptil 100 tonn fersk salat hele året gjennom, med fokus på sorter som i dag er importvarer.
«Vi bygger det som blir verdens første helautomatiserte plantefabrikk, der hele prosessen fra frøet blir sådd til produktet forlater fabrikken foregår ved hjelp av roboter.»
Roboter skal håndtere alt fra såing til høsting, vasking og pakking - helt uten manuell håndtering. Testanlegget er et samarbeid med Coop Norge, og vil bli en ledestjerne for bransjen både i Norge og internasjonalt. Til høsten kommer de første produktene i butikk, ved hjelp av norsk landbruksteknologi i verdensklasse.
Fra NTNU-lab til grønn global tech-pioner
Vertikal dyrking betyr at planter vokser i hyllesystemer i høyden, fremfor horisontalt som på et jorde. Men til tross for potensielt enorme bærekraftsgevinster og stor markedsinteresse, har mangel på fullstendig automatisering enn så lenge stått i veien for bærekraftige forretningsmodeller innen landbruket.
Avisomo startet som et bachelorprosjekt ved NTNU i 2018, og helt fra begynnelsen valgte gründerne å lytte til dem som kan dyrking best - veksthusbønder og agronomer med praktisk erfaring fra bransjen.
- Det ga oss tidlig innsikt i hva som faktisk kreves for å utvikle funksjonelle dyrkingssystemer. Derfor landet vi på å utvikle en fleksibel løsning som enkelt kan tilpasses ulike råvarer, samt integreres i eksisterende verdikjeder, forteller Harnes.
Det som skiller Avisomo fra andre aktører i markedet er deres helhetlige tilnærming, hvor automasjon og programvare utgjør en komplett "plug-and-play-løsning". Der andre landbruksteknologier fortsatt baserer seg på tradisjonelle metoder og spesialisert agronomisk kompetanse, leverer Avisomo plantefabrikker som fungerer selvstendig, med robotstyrte prosesser som overvåker og justerer vekstforholdene i sanntid.
«Dette har aldri blitt gjort tidligere. Vi er den første aktøren i markedet som tilbyr vertikalt landbruk som en fullintegrert, industrialisert del av verdikjeden - ikke bare et dyrkingssystem.»
- Vi tilbyr en lisensbasert løsning der kundene eier og driver produksjonen selv. Men de trenger ingen forkunnskaper siden Avisomo styrer hele fabrikken via programvaren, forklarer Harnes.
Programvaren fungerer som hjernen i et intelligent logistikksystem og får hele produksjonen til å flyte sømløst. Siden den integreres med kundenes bestillingssystemer, blir det mulig for en enkelt innkjøpssjef for frukt og grønt å starte ny salatproduksjon med et enkelt tastetrykk fra butikken.
Ny landbruksinnovasjon eliminerer plantesykdommer
Avisomos løsning beskrives som "no hands-farming". Siden håndteringen gjøres av roboter i sterile miljøer, hindres tilførsel og spredning av bakterier og plantesykdommer. Systemets modulære utforming bidrar også til å minimere smitterisikoen.
- Sykdommer oppstår ikke av en enkelt bakterie, men når tilstrekkelig mange bakterier svekker immunforsvaret. Det samme gjelder for planter. Ved å korte ned vannveiene og bruke mindre moduler, reduserer vi risikoen for at bakteriene får tid og rom til å spre seg, forklarer Harnes.
Grunnlaget for Avisomos system er banebrytende planteforskning, som oversettes til digitale planteoppskrifter. Disse styrer vekstforholdene med mikropresisjon, hvor hver enkelt plante følges individuelt gjennom vekstsyklusen, og systemet justerer lys, CO₂, temperatur og næring basert på datadrevne vekstmodeller.
- Denne tilnærmingen eliminerer variabler, standardiserer produksjonen og maksimerer avkastningen - en "kirurgisk presisjon" i landbruket. Resultatet er forutsigbare avlinger av høy kvalitet, samt muligheten til å skreddersy produktkategorier, som salater med økt næringsinnhold, spesifikke smaksprofiler eller optimal holdbarhet, forteller Harnes.
Tester utført av Coop har vist at Avisomos produkter kan ha opptil 10 ukers holdbarhet. Dette er en markant økning fra dagens salater, og har enormt potensial hva gjelder å kutte matsvinn.
- I dag går opptil 30 prosent av importert salat tapt før den når butikkhyllene, hovedsakelig på grunn av lange forsyningskjeder. Med betydelig lenger holdbarhet kan vi redusere dette svinnet dramatisk, med positiv innvirkning på både miljø og økonomi.
Får støtte som et viktig klimatiltak
I 2024 fikk Avisomo bevilget 18,7 millioner i tilskudd til bioøkonomi og klimatiltak fra oss, i tillegg til å hente 39,5 millioner fra eksterne investorer. Støtten kom gjennom Bionova, som støtter teknologiutvikling og klimatiltak i norsk jord-, skog- og havbruk.
Finansieringen fra oss har bidratt til at Avisomo kunne ta sin innovasjon fra et forsøksstadium til et ferdig kommersialisert og industrialisert system.
«Uten støtten fra Innovasjon Norge hadde vi blitt nødt til å strekke oss ekstremt mye lenger. Det hadde i beste fall tatt tre år til. »
Direktør i Innovasjon Norge Innlandet, Sverre H. Bjørnstad, forteller at Avisomos løsning er vurdert som nyskapende og innovativt:
- Prosjektet er med på å svare ut noen av de globale utfordringene innen matproduksjon. Gjennom dette ser vi også et eksportpotensial i bedriften, sier han.
For å brødfø en global befolkning på 10 milliarder innen 2050, må matproduksjonen øke dramatisk, samtidig som miljøpåvirkningen fra jordbruket må reduseres.
Konvensjonelt landbruk forbruker 70 prosent av verdens ferskvann, medfører skadelig gjødselavrenning og slipper ut mer klimagasser enn hele transportsektoren. Vertikale dyrkingssystemer er kjent for å bruke opptil 90 prosent mindre vann, krever langt mindre areal, eliminerer behov for sprøytemidler og reduserer transportutslipp gjennom lokal produksjon. For Norge kan metoden få stor betydning.
- Det er helt klart at vertikal, hydroponisk dyrking av planter vil kunne bidra til å styrke Norges selvforsyningsgrad og mer forutsigbare leveranser av ferskvarer for næringsmiddelindustrien, påpeker Bjørnstad.