Hjelper bedrifter med å forstå deres påvirkning på naturen

EUs direktiv for bærekraftsrapportering stiller konkrete krav til større selskaper. Nå skal selskapene rapportere om påvirkningen deres på naturmangfold og økosystemer. For å imøtekomme disse kravene, kreves gode systemer.
To menn foran en busk
Anders Walberg Nilssen og Tom-Christian Armes bestemte seg for å starte bedrift sammen.
© ESG Nature Risk
Lokasjon
Kongsvinger

ESG Nature Risk grep muligheten til å satse for fullt på dette relativt nye området innen bærekraftsrapportering: analyser av naturrisiko.

Gründer Anders Walberg Nilssen er utdannet innen industriell økonomi og økonomi med fokus på bærekraft ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I 2022 hadde han et internship i Equinor, et selskap med målsetting om å være blant de beste innen bærekraftsrapportering.

- De er veldig "på ballen" og opptatt av å kartlegge hvordan forsyningskjeden påvirker naturen. Det var første gang jeg hørte om tematikken.

Koding på fritiden

Samme året gjennomførte FN sitt naturtoppmøte i Montreal, og resultatet fra toppmøtet er kjent som Naturavtalen.

- Vi har lenge sett en "grønn bølge" komme, og det har vært skarpt fokus på klimapåvirkning og CO2-utslipp. 22. desember 2022 markerte et viktig skritt mot å gi naturen sin egen "Parisavtale", forteller gründeren.

Naturavtalen og flere direktiver fra EU ga Nilssen en gyllen anledning til å jobbe med et spennende og viktig felt.

«Jeg begynte å kode litt på en datamodell på fritiden mens jeg studerte. Så møtte jeg medgründer Tom, og vi diskuterte et mulig prosjekt på en strand i Ghana. Vi bestemte oss for å starte et selskap da vi kom hjem.»

— Anders Walberg Nilssen, gründer av ESG Nature Risk

Avgjørende med STUD-ENT-tilskudd

Gjennom et enkeltpersonforetak søkte de om Oppstartstilskudd 1 til prosjektet. De hadde nettverk i Elkem og var nysgjerrige på hvilke strategier industrifirmaet har i forhold til naturen.

- De ble med på et pilotprosjekt, finansiert gjennom oppstartstilskuddet fra Innovasjon Norge. Elkem var fornøyde med leveransen, og vi så muligheten for å søke videre på STUD-ENT.

Selskapet fikk innvilget 1 million kroner gjennom STUD-ENT-ordningen tidligere i år, og de jobber nå med forbedringer og effektiviseringer av datamodellen. ESG Nature Risk har allerede flere betalende pilotkunder. Målet i denne fasen er å formalisere kundeavtaler.

«Jeg må få skryte litt av STUD-ENT-ordningen. Den er veldig bra! Mange studenter har gode ideer og høy kompetanse, men begrenset med midler. Dette tilskuddet har vært avgjørende for oss.»

— Anders Walberg Nilssen, gründer av ESG Nature Risk

Vi i Innovasjon Norge lar oss imponere av gründerbedriften.

- De har levert gode søknader og har allerede demonstrert god gjennomføringsevne. Produktet som utvikles skal løse et viktig problem, og det blir spennende å følge prosjektet videre, sier seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Ingrid Døskeland.

Hektisk og givende hverdag

Løsningen til ESG Nature Risk samler inn, strukturerer og analyserer naturdata fra ulike databaser. Typisk data som går inn i modellen er virksomheten til bedriften og lokale forhold som bør tas hensyn til. Deretter oversettes dataen, slik at folk uten biologibakgrunn kan forstå og rapportere på den.

- Det kan være at selskapet slipper ut tungmetall, og det planlegger å starte et prosjekt i nærheten av et elvedrag med muslinger som er særlig sensitive mot tungmetaller. Gjennom vår løsning kan naturrisiko avdekkes og tiltak iverksettes, sier Nilssen.

Fra 2026 vil også små og mellomstore bedrifter pålegges å rapportere om påvirkning på natur og biodiversitet. Det betyr at den potensielle kundegruppen for oppstartsselskapet vil vokse. Målet til ESG Nature Risk er å bli Europas ledende analyseverktøy innen dette området i løpet av få år. Det er med andre ord lite tid til å hvile på laurbærene, og Nilssen innrømmer at gründertilværelsen er krevende.

- Det er svært travle hverdager, men det er givende når vi føler at vi leverer verdi til kundene. Det er veldig moro å bidra til å løse viktige problemer for verden.