Hopp til hovedinnhold

Lager ingredienser til global matvareindustri

Mann med vernebriller som inspiserer et råstoff© Fuglefjellet
Mann med vernebriller som inspiserer et råstoff
SeagemsÅlesund
Seagems bruker rester fra fisk og skalldyr for å lage ingredienser til matvareindustrien. Finansiering fra Innovasjon Norge bidrar til rask internasjonal vekst.

Hvert år blir mange millioner tonn næringsstoffer fra prosessering av fisk og skalldyr kastet eller solgt til dyrefor med liten fortjeneste. Det jobber Seagems for å endre på. Selskapet fra Ålesund har siden starten i 2018 brukt rester fra fisk og skalldyr til å fremstille og selge næringsrike ingredienser.

Gjennom en innovativ produksjonsmodell blir årlig flere tusen tonn slike rester gjort om til ernærings- og smaksingredienser i flere milliarder måltid på verdensbasis. Det blir blant annet brukt i sauser, supper, barnemat, buljonger, nudler og ferdigmåltid.

I dag leverer Seagems ingredienser til store internasjonale matvareselskap og eksporterer til mer enn 30 land. Den videre veksten til selskapet skal komme gjennom en globalisering av selskapet med lokal tilstedeværelse og økt markedstilpasning av produktene.

Globalisering krever grønn omstilling

De siste årene har prosesseringsindustrien for fisk og skalldyr i Norge hatt store forandringer i verdikjeden, hvor økte kostnader her hjemme gjør at prosessering av norsk sjømat skjer over hele verden. Ved å snu på den tradisjonelle modellen med ingrediensproduksjon i Norge, produserer Seagems nå ingredienser direkte fra ferskt råstoff ute ved kildene. Dette muliggjør høyere kvalitet på ingrediensene og reduksjon av transport med opptil 80 prosent. I tillegg anvender selskapet betydelige ressurser til å utvikle nye bruksområder for ingrediensene.

Oversiktsbilde av Seagems lokaler på Ellingsøy i ÅlesundFoto: Fuglefjellet
Seagems lokaler på Ellingsøy i Ålesund.

Seagems er en svært interessant kunde for Innovasjon Norge, og finansieringsrådgiver Ingvill Stene Kjerstad fra kontoret vårt i Møre og Romsdal forklarer kort hvorfor:

- Det er et bærekraftig og eksportrettet selskap med høy grad av innovasjon. De har en sterk markedskompetanse, og har vist evne til rask vekst drevet av et økende behov i matvaremarkedet og etterspørsel etter selskapets produkter, sier hun.

Finansiering til store investeringer

For å raskest mulig møte markedsbehovet, har Seagems vært avhengig av investeringer i teknologiutvikling, tilpassing av produkter og produksjonskapasitet. Dette er investeringer som krever betydelig kapital for et nyetablert selskap, og her har Innovasjon Norges lån og tilskudd bidratt til utvikling som har hatt utløsende effekter for selskapet.

- Uten lån og støtte fra Innovasjon Norge hadde ikke selskapet kunne ekspandere og tilpasse seg til markedsbehovene med samme fart, noe som har vært avgjørende for å raskt kunne bli en pålitelig leverandør til de store internasjonale matvareselskapene, sier Jan Audun Bjørge, kommersiell sjef i Seagems.Publisert :
Sist oppdatert :