Fra avskjær til umami - utnytter gull fra havet
- Hele 50 millioner tonn sjømatavfall dumpes eller brukes i lavverdige produkter som dyrefôr hvert år. Dette er en kilde til protein og smak som går til spille, samtidig som matvareindustrien i økende grad skriker etter bærekraftige ingredienser, sier Karl Inge Slotsvik, CEO i Seagems Norway.
Idéen bak Seagems ble født som et direkte svar på denne utfordringen. På fabrikken på Ellingsøy i Ålesund har bedriften knekt koden for en bemerkelsesverdig transformasjon: biprodukter fra torsk, laks, reker, krabbe og hummer blir til ettertraktede smaksingredienser. Det som før endte over bord, gir nå unike smaksopplevelser i alt fra instant-nudler i Lagos til suppetallerkener i Berlin - mer enn fem milliarder måltider årlig!
- Vi tar i bruk sidestrømmene fra sjømatindustrien og lager smaksingredienser i form av pulver, aroma, emulsjoner og konsentrater, direkte fra ferskt råstoff der de er tilgjengelige rundt om på verdens kyster, sier Slotsvik.
Fra dekk til delikatesse
Å utnytte alt av hele råvaren er en gammel tradisjon i norsk kystkultur. I dag har Seagems løftet denne tankegangen videre gjennom moderne prosessering - og akkurat på stedet der biproduktene fra sjømatindustrien oppstår, skjer innovasjonen.
- Produksjonsmodellen vi har utviklet betyr at vi prosesserer biproduktene minutter etter fangst, for eksempel ombord på fiskebåten. Der kan spillvarme fra motoren brukes til å tørke råstoffet og fjerne vann. Slik kan fiskerne både fiske, filetere og lage mel ombord, forteller Slotsvik.
Samtidig skaper Seagems nye inntektsmuligheter for videreforedlingsindustrien i enkelte sektorer, noe som bidrar til at de kan utnytte mer av fangst og råstoff, gjennom bærekraftige løsninger som genererer økt inntjening. Dermed blir behovet for fiske mindre, som bidrar til å redusere overfiske i havet. Innovasjonen har også en viktig klimagevinst.
– Frossen fisk består av omkring 80 prosent vann. Når vi fjerner vannet der biproduktene oppstår, reduseres transportbehovet tilsvarende, noe som gir store kutt i CO₂-utslipp, forklarer Slotsvik.
Når bioproduktene er blitt forvandlet til et pulver om bord på fiskebåtene, går veien til hovedfabrikken på Ellingsøy i Ålesund. Her videreforedles produktene og tilpasses nøyaktig til kundenes preferanser og behov.
Skreddersydd mot markedene
Siden oppstarten i 2018 med to ansatte og noen tonn produksjon, har Seagems vokst til over 30 ansatte i Norge og Danmark - og leveranser på rundt 2.000 tonn ferdig produkt til store internasjonale matvareselskap i over 35 land i 2024. Europa og Vest-Afrika er hovedmarkedene i dag.
«I stedet for å bygge en stor fabrikk og så begynne å selge, har vi skalert produksjonen stein på stein ut fra kundenes behov og spesifikke smakspreferanser på ulike kontinenter. Vi har jobbet oss inn i markedene basert på hva det etterspør, og bygget løsninger bakover derfra.»
Selv om Seagems startet som et familieprosjekt, ble selskapet bevisst organisert med investorvennlig struktur for kapitalinnhenting.
- Vi tok tidlig inn eksterne investorer og har fortsatt med det gjennom flere emisjoner de siste årene, forteller Slotsvik.
Og strategien har fungert. Dagens 28 investorer, med Skeie Teknologi AS som største eier og sjømat-veteranen Roger Hofseth, har selskapet sikret kapitalen til videre ekspansjon.
Fra hender til høyteknologi på 12 måneder
Matvarebransjen forventer i økende grad at innovasjonen skal skje tidligere i verdikjeden. For Seagems åpner dette helt nye muligheter, og robotiseringen som ble ferdig i 2023 viser hvordan de leverer på disse forventningene.
- Før gjorde vi alt manuelt: Løftet 20-kilos sekker, sydde dem igjen og førte alt for hånd. Det krevde fem-seks personer, forklarer Slotsvik.
«Vi automatiserte den manuelle prosessen på 12 måneder, så nå følger én operatør med og produserer mer enn de fem-seks personene gjorde til sammen. Det gir både lettere arbeidsdag og mulighet til å produsere mer og raskere, utdyper han.»
Smak fra havet i nye farvann
Mens robotiseringen sikrer effektiv produksjon hjemme i Ålesund, fokuserer Seagems på nye muligheter for innovativ produktutvikling. Med innovasjonslån og støtte på rundt 30 millioner kroner fra oss, utvider de nå inn i helt nye produktkategorier.
- Vi jobber med å få sjømat-ingredienser inn i produktgrupper der de tradisjonelt ikke har vært vanlige å bruke, som majones og dressinger, forklarer Slotsvik, og legger til:
– Støtten gjør at vi kan arbeide i et helt annet tempo enn vi ellers kunne gjort, og gir oss mulighet til å utvikle løsninger som både er lønnsomme og bærekraftige.
På Ellingsøy arbeider de videre med å bevise at bærekraftig innovasjon og lønnsomhet kan gå hånd i hånd, fra en liten øy på norskekysten og ut i verden.
- Samarbeidet med Seagems har vært tett og konstruktivt, og vi ser frem til å fortsette å støtte deres vekst og utvikling i fremtiden, sier ansvarlig kunderådgiver for Seagems hos oss, Ingvill Stene Kjerstad.