Brødrene Freberg vinner regional landbrukspris

Grønnsaksprodusenten fra Nøtterøy vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Vestfold i 2025.
Ingunn Haldorsen Sømme, Landbruksdirektør hos Statsforvalteren Vestfold Telemark, Bernt og Edvart Freberg fra Brødrene Freberg DA, Anniken Fægri Damm-Larsen, Regionsdirektør Innovasjon Norge Vestfold Telemark. Hans Jørgen Olsen Røren, leder Vestfold Bondelag, , Karl Otto Mauland, Vestfold Fylkeskommune.
Ingunn Haldorsen Sømme, Landbruksdirektør hos Statsforvalteren Vestfold Telemark, Bernt og Edvart Freberg fra Brødrene Freberg DA, Anniken Fægri Damm-Larsen, Regionsdirektør Innovasjon Norge Vestfold Telemark. Hans Jørgen Olsen Røren, leder Vestfold Bondelag, , Karl Otto Mauland, Vestfold Fylkeskommune.
© Foto: Innovasjon Norge

Brødrene Freberg dyrker grønn asparges i stort volum, og er også den eneste produsenten av hvit asparges i Norge. De er Norges største leverandør av rosenkål og produserer i tillegg pastinakk, sellerirot og stangselleri. Regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold, Anniken Fægri Damm-Larsen, er imponert over hva Brødrene Freberg har fått til:

– Brødrene Freberg utmerker seg som innovative bønder innen grønnsaksproduksjon, i en stor og viktig del av landbruksnæringen i Vestfold. De tilfører stadig nye produkter i sin merkevareserie og satser på produkter som skiller seg ut i frysedisken og i butikkhyllene, mener hun.

Prisvinneren selv setter stor pris på utmerkelsen, og gleder seg til veien videre:

– Med støtte fra Innovasjon Norges Bionova-midler har vi i 2025 fått muligheten til å ta presisjonsagronomi til et nytt nivå i drifta vår. Vi har redusert bruken av diesel, kunstgjødsel, plantevernmidler og arbeidstimer samtidig som vi har fått gode avlinger. Det er helt rått for oss som bønder!

Han er tydelig på at støtten fra Innovasjon Norge har vært viktig for at bedriften har tatt nye, teknologiske steg:

– Støtten fra Innovasjon Norge har vært helt avgjørende for at vi kan implementere ny teknologi som gagner både norsk landbruk og samtidig ivaretar klima og miljø. Det at vi på toppen har vunnet BU-prisen gjør oss ydmyke og stolte i et fylke med mange dyktige bønder, sier Ane Hjetland Holt i Brødrene Freberg.

Regiondirektør i Innovasjon Norge, Anniken Fægri Damm-Larsen mener også at prisvinneren fortjener særlig skryt for sin innsats for å øke kompetansen om matproduksjon til følgere i sosiale medier:

– Selskapet øker kompetansen om norsk matproduksjon til over 11.000 følgere i sosiale medier. De deler ærlig om små og store utfordringer, som løses med høy agronomisk erfaring og forståelse, kommuniksert enkelt og treffende. Brødrene Freberg er en svært god representant for det norske landbruket som hevder seg innen alle kategoriene innovasjon, økonomisk, miljømessig og sosiale bærekraft.

Robotisert reduksjon av plantevernmidler

Prisvinnerne driver tradisjonelt landbruk, men har tatt i bruk roboter for å redusere plantevernmiddelbruken. I år gjennomfører de også to FoU-prosjekter sammen med NLR, som er delvis finansiert av Bionova. Her har de investert i en drone som tar bilder og detekterer ugress. Dataene fra dronen sendes til sprøyten som bruker dataen til presisjonssprøyting. Brødrene Freberg blir de første i Norge til å teste ut denne teknologien.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
  • Innovasjon Noreg delar kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
  • Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for etablerarar av vellukka bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressursar.
  • Det vert kåra ein vinner i kvart fylke der prisen er på 50 000 kroner
  • Dei fylkesvise vinnarane kjempar om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
  • Det vert nominert tre kandidatar til den nasjonale prisen som blir invitert til prisutdeling i samband med Internationale Grüne Woche i Berlin 15. januar 2026.
Publisert 6. nov. 2025Sist endret 6. nov. 2025