Hopp til hovedinnhold

Norge med gode resultater i Horisont Europa

3 EU flags and buildings in the backgroundFoto: GettyImages
Norge er på topp 10-listen over landene som har konkurrert til seg mest penger i verdens største forsknings- og innovasjonsprogram.

EUs Horisont Europa har et budsjett på rundt 1000 milliarder norske kroner i perioden 2021 – 2027. Ambisjonen er at norske deltakere skal hente hjem 2,8 prosent av pengene som blir lyst ut.

I de aggregerte resultatene fram til slutten av 2023, som ble offentliggjort i dag, ligger Norge på 3,23 prosent returandel.

Hittil har norske miljøer konkurrert til seg rundt 10,6 milliarder kroner fra Horisont Europa. Administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge mener dette er svært gledelige resultater.

– EU er vårt største marked og vår viktigste samarbeidspartner. Vi ser at norsk næringsliv gjør det spesielt godt i samarbeidsprosjekter innenfor klima, energi og mobilitet. Det er oppløftende, da dette er områder der Norge har gode forutsetninger. Det er samtidig potensiale for at enda flere deltar, sier Haugli.

Han påpeker at EUs virkemidler kan være et godt supplement for nasjonale virkemidler, både knyttet til bedrifters skalering og vekst i et internasjonalt marked.

– Ved å delta i samarbeidsprosjekter og partnerskap kan bedriftene få tilgang på kompetanse, nettverk og markedsmuligheter som de ellers ikke hadde fått. Det er viktig at norsk næringsliv har kunnskap om hvilke rammebetingelser EU utvikler, sier Haugli.

Resultatene i Horisont Europa sender Norge inn på 10. plass blant landene som henter mest penger fra programmet. Dette imponerer næringsminister Jan Christian Vestre.

– Dette viser at vi er en ettertraktet partner innenfor europeisk forsknings- og innovasjonssamarbeid. Finansieringen bidrar til å styrke den nasjonale kompetansen vår og øker konkurransekraften, sier Vestre.

Norske institutter, universiteter, høyskoler, bedrifter, helseforetak og offentlig sektor kan søke om finansiering fra Horisont Europa, i konkurranse med resten av Europa, og i søkeprosessen få rådgivning fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

Publisert :
Sist oppdatert :