Første stopp for norske gründere: Her får de fart på oppstarten

Vekst- og gründersenteret vårt vet hva som kreves for å gå fra en idé til noe mer. Slik åpner de dørene for morgendagens suksessbedrifter.
Ansatte på kontoret i Førde samlet
OPPSTARTSEKSPERTER: Vårt Vekst- og gründersenter vet hva som må til for å lykkes med gründerdrømmen.

– Støtten fra Innovasjon Norge har vært avgjørende for at vi er der vi er i dag. Ikke bare i kroner og øre, men også gjennom veiledningen vi har fått. Dører har åpnet seg, fastslår gründer Marie Øverby.

Kartla behov for epilepsivarsling

Hun står bak oppstartsbedriften Actential, som utvikler en løsning for å forutsi når epilepsianfall er i anmarsj.

Da hun opprettet selskapet som masterstudent, var Vekst- og gründersenter det første kontaktpunktet hos oss. Her fikk Actential innvilget Oppstartstilskudd 1, som blant annet ble brukt på å gjennomføre en stor behovskartlegging i samarbeid med Epilepsiforbundet.

– Dette var en god måte å finne ut hva kundene og brukerne ønsker, sier Øverby.

Våren 2024 fikk selskapet også innvilget én million kroner i  STUD-ENT-tilskudd – og nå jobber de med å utvikle en prototype som vil ta dem et viktig steg videre.

Les mer om Actential.

To ansatte sitter foran en PC.
KICKSTART: Innovasjon Norges tilskudd og rådgivning var avgjørende for Marie Øverby og studiekameraten Simen Fløtaker, da de startet Actential
© Actential

Kompetansenav på oppstart

Actential var én av de over 350 lovende oppstartsselskapene som mottok finansiering gjennom Vekst- og gründersenteret i året som gikk. Vårt team på 10 personer, som holder til i Førde, behandlet hele 800 finansieringssaker og bevilget 50 millioner kroner i tilskudd i 2024 – en økning på 70 prosent fra året før.

Det gjør dem til den avdelingen i Innovasjon Norge med desidert flest finansieringssaker i løpet av et år.

«For oss er det viktig å gjøre grundige vurderinger av prosjektene. Det har vi gode forutsetninger for å løse på en effektiv måte, med bakgrunn i den lange erfaringen vi har med oppstartsbedrifter.»

— Hjørdis Vik, leder for Vekst- og gründersenteret

De omtales som Innovasjon Norges kompetansenav på oppstart, og skal hjelpe ferske bedrifter ett steg videre på den kronglete gründerreisen.

Det innebærer at de er eksperter på sparring med gründere som er i en tidlig fase. De har også ansvar for forvaltningen av Oppstartstilskudd 1 (tidligere etablerertilskuddet), som gis for å teste om det er betalingsvilje for produktet eller tjenesten din.

StudENT, en ordning for oppstartsbedrifter med masterstudenter i teamet, hører også inn under Vekst- og gründersenteret. Det samme gjør ordningen Eksportfremstøt.

– Vi håndterer en stor bredde i forretningsideer, og har god oversikt over økosystem og gode hjelpere for oppstartsbedrifter. Det handler om å skille gull fra gråstein i en tidlig fase: Vi vet hva som skal til for å lykkes, og utfordrer bedriftene på hva som mangler, påpeker Vik.

For å effektivisere sparringen og lage en arena der kundene kan møte både rådgiverne og hverandre, arrangerer de også webinaret «Fra idé til marked» annenhver uke. Webinaret hadde hele 1500 deltakere i året som gikk.

Meld deg på webinaret.

Utfordrer bedriftene

Vekst- og gründersenteret skal plukke morgendagens vekstbedrifter – i en fase der oppstartsselskapene kun har en idé, og få andre er involvert eller tror på selskapene.

– Det krever innsikt i marked, prosess og metodikk for å gjøre en god jobb, påpeker Vik.

En søknadsprosess innebærer alltid en samtale med bedriften, hvor de går gjennom en liste over spørsmål for å avdekke mest mulig om prosjektet.

– Å utfordre bedriftene er en viktig del av prosessen. Vi vil at de med tilskuddet skal komme et godt stykke videre. Noen synes nok at vi er litt krevende, samtidig som vi gir dem noe, sier seniorrådgiver Solveig Peersen.

Hun utdyper:

– Noen av spørsmålene som vi stiller på en snill og nysgjerrig måte, får de på en strengere måte i møte med investorer og banker. Vi ruster dem for det de møter der ute, og det får vi gode tilbakemeldinger på.

For mange fungerer også støtten fra Innovasjon Norge som et kvalitetsstempel når de skal knytte til seg flere investorer og samarbeidspartnere.

Avslag med gode råd

Omkring halvparten av bedriftene får avslag på søknadene – men ikke uten gode råd for veien videre.

– Vi er opptatt at det skal oppleves som en nyttig prosess, også om de får avslag. Det kan fortsatt være en god, framtidig bedrift for AS Norge. Men det kan hende at de trenger å modne prosjektet sitt, at de ikke faller inn under kriteriene våre, eller at vi trenger mer informasjon.

– Flere takker oss i etterkant og sier at avslaget har vært nyttig, sier Vik.

Gjennomføringsevne er en viktig del av det rådgiverne vurderer – og et område hvor det ofte skorter.

– Vi ser at en del søker alene på teamet. De har en idé, men kanskje ikke oversikt over hvem de må ha med seg. Vi må vite at de kan bygge teamet de trenger, sier Peersen, og fortsetter:

– Mange kan også være veldig produktorienterte, men mangler forretningskompetanse. Mange har heller ikke en god nok oversikt over konkurrentene, påpeker rådgiveren.

Nyskapende bærekraftsrapportering

ESG Nature Risk er en annen bedrift som nylig har fått innvilget Oppstartstilskudd 1 og STUD-ENT-tilskudd. Gründerne hjelper bedrifter med å forstå deres påvirkning på naturen, gjennom en løsning som samler inn, strukturerer og analyserer naturdata fra ulike databaser.

Deretter oversettes dataen, slik at folk uten biologibakgrunn kan forstå og rapportere på den – i tråd med EUs nye krav til bærekraftsrapportering.

Oppstartstilskuddet fra Innovasjon Norge finansierte et pilotprosjekt sammen med Elkem – som var fornøyde med resultatet. Gründerne søkte derfor videre på STUD-ENT, og fikk innvilget 1 million kroner. Ordningen stiller ingen krav til matchende kapital.

«Mange studenter har gode ideer og høy kompetanse, men begrenset med midler. Derfor er STUD-ENT-ordningen veldig bra. Dette tilskuddet har vært avgjørende for oss.»

— Gründer Anders Walberg Nilssen

Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Ingrid Døskeland, er imponert over bærekraftsgründerne.

– De har levert gode søknader og allerede demonstrert god gjennomføringsevne. Produktet som utvikles, skal løse et viktig problem, og det blir spennende å følge prosjektet videre, sier hun.

Les mer om ESG Nature Risks rapporteringsløsning.

To ansatte i ESG Nature Risk foran en grønn busk
AVGJØRENDE: Anders Walberg Nilssen og Tom-Christian Armes i ESG Nature Risk roser Innovasjon Norges STUD-ENT-tilskudd.
© ESG Nature Risk

Fra avkapp til designbord

Også bedriften Rewo har kommet langt på gründerreisen takket være støtten fra oss. De designer og produserer bord og andre interiørprodukter av avkapp fra tradisjonell treindustri – materialer som ellers ville blitt brent.

I tillegg til Oppstartstilskudd 1, har de mottatt mentorstøtte, kommersialiseringsmidler og innovasjonslån.

– Dette har gitt oss muligheten til å finne ut hvilket marked vi burde operere i og hvordan vi skulle nå ut til markedet, og til å videreutvikle produktene våre, sier daglig leder Olav Engelstad.

Han fortsetter:

– Bistanden fra Vekst- og gründersenteret har også gjort teknologiprosjektet vårt mer håndterbart, fordi de har knyttet god kompetanse opp mot våre overordnede mål.

Rewo tar stadig bedriften videre, og er for tiden i gang med å utvikle bildegjenkjenning og maskinlærling av avkappbiter.

– Framover skal vi undersøke dette markedet og se på industriell kompatibilitet, altså hvordan dette kan fungere sammen med industrielle miljøer, forteller Engelstad.

To ansatte i Rewo stående ved et gjerde
BÆREKRAFTSBEDRIFT: Gründerne Olav Engelstad (f.v.) og Håkon Hagen gjør treavfall om til kvalitetsprodukter.
© Rewo

Følger bedriftene til topps

Rådgiverne ved Vekst- og gründersenteret legger ikke skjul på at de har en spennende og givende jobb.

– Det å jobbe med flinke folk som vil mye, er en gave i seg selv. Det kan ta litt tid fra bedriftene søker hos oss, til de er ute i markedet. Men det er fantastisk å se bedrifter nå til topps, og vite at man har vært med på den krevende starten av reisen, sier Vik.